21 Eylül 2016 Çarşamba

Sonbahar Havası ve Elmalı Tarçınlı Turta

    Sonbahar...En sevdiğim mevsim...Hele de eylül...
Tam da sevdiğim gibi geçiyor. Bol güneş var ama bunaltmıyor, sabah akşam biraz serin...
Derken dün kışa doğru kocaman bir adım attı eylül Ankara'da...Sert rüzgarla beraber gelen yağmur hava sıcaklığını epeyce düşürdü...Bundan böyle biraz ısınır biraz soğur , bir de bakmışız kış yanıbaşımızda.

    Canım anneciğimin her kış öncesinde söylediği gibi...Allah gönül kışı vermesin...
    
    Yaz-kış sabah kalkınca, pek çoğumuz gibi ilk işim çaydanlığın altını yakmak oluyor. Sonra da mutfağımın verandaya bakan kapısını açar dışarıya çıkarım. Sessiz sakin, hava mis gibi tertemiz...
(Ankara'da sessizlik mi..temiz hava mı dediğinizi duyar gibiyim ama gerçekten öyle. Merkezden biraz uzakta ve bahçeli evlerin yoğun olduğu bir bölgede yaşıyoruz...Çok şükür.)

    Bu sabah verandada yüzlerce kuru yaprak vardı. Rüzgarın azizliği işte... Süpürüp attım onları.
Sarının, kahverenginin çeşit çeşit tonlarında her biri... Hepsi ayrı güzel...
    Sonbaharda doğmuşum ben. O nedenle mi çok seviyorum bu ayları acaba...



   

    

     Sonbahar havası elma ve tarçın çağrıştırdı bana...İkisi birlikte muhteşem oluyor.
     Ben bugün onları bir turtada birleştirdim.Pişirdim turtamı...Fotoğrafını çekinceye kadar zor bekledi evin gençleri. Fotoğraflar alelacele çekildi, büyükçe iki dilim gençlere, incecik bir dilim bana kesildi ve çay eşliğinde afiyetle yenildi...
     



      Acemi blogcu olarak turtayı kalıbında fotoğraflamayı unuttum ne yazık ki... Oysa pek de heveslenmiştim yeni turta kalıbımı fotoğraflamayı...









      Turtamın Tarifi:

      Hamuru için:  225 gr margarin(ben yarısını tereyağı koydum)
                          3 su bardağı un
                          4 yemek kaşığı toz şeker
                          1 yumurta
                          Çok az tuz
                          yarım paket kabartma tozu

      İçi için:         3 golden elma
                          2/3 su bardağı toz şeker
                          100gr margarin+tereyağı
                          1 yemek kaşığı un
                          2 yemek kaşığı limon suyu
                          1 tatlı kaşığı tarçın
                          çok az tuz 

       Hamur için, malzemelerin hepsini cam bir kaseye alıp yoğurdum.(Yumuşak olursa biraz un eklenebilir)
       Hamuru bir büyük, bir küçük iki parçaya ayırdım. İkisini de elimle biraz yassılaştırıp, streç filme sarıp buzdolabına koydum.(en az 20 dk)
       Bu sırada içini hazırladım.Elmaları soyup küp küp doğradım.Limonlu suya koydum.
       Yağı tencereye alıp erittim,elmaları sudan çıkartıp  ekledim,üzerine şekeri koyup karıştırdım. Unu,tuzu,limon suyunu ekleyip tekrar karıştırdım.8 dk kadar bu şekilde karamalize ettim.En son tarçını ekledim.
       Ocaktan alıp hızlıca soğuması için bir kaseye boşalttım.
       Büyük humuru dolaptan çıkarıp biraz un serperek iki yağlı kağıt arasında turta kalıbından biraz büyükçe açtım.(merdane ile) Kalıba yerleştirdim kenarlarını da kaplayacak şekilde.
       İçine elmalı harcı yaydım.Diğer hamuru da turta kalıbının üzerini kaplayacak büyüklükte açtım.Elmalı harcın üzerine kapattım ve kenarlardan diğer hamura iyice yapıştırdım.
       Üzerine 7-8 küçük kesik attım bıçakla.
       185 derecede yaklaşık 40 dk pişirdim.
       Soğuduktan sonra da üzerine bolca pudra şekeri serptim.
        
       Ayrıca bu post tek başıma hazırladığım ilk post oldu...Daha öncekileri kızımla birlikte yapmıştık..Bloğumu hazırlarken de bana çok yardım etti...Teşekkür ediyorum kuzucuğuma ...

11 yorum:

  1. Sevgili blogcum görüntüsü çok güzel eminim tadıda öyledir ellerinize sağlık
    MÜge


    YanıtlaSil
  2. Bloğunuz harika. Tarif tam benlik. Sevgiler, selamlar Begonvilli Ev'den.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Beğendiğiniz için çok mutlu oldum. Çok sevdiğim bir bloğun yaratıcısından böyle bir yorum almak beni çok hoşnut etti. Çok çok teşekkür ederim. İzleyiciler gadgetını aktifleştirdim. Sevgiler...

      Sil
  3. İzleyiciler gadgetını aktifleştirirseniz bloğunuzu izlemeye alacağım. Ben google+ kullanmıyorum.

    YanıtlaSil
  4. mis ve nefis:)
    bu arada anneciğinin sözüne bayıldım.

    YanıtlaSil
  5. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  6. Figen teyze ne güzel de anlatmışsın eylülü,sonbaharı �� tam da benim sevdiğim gibi seviyorsun sen de:) turtan da eminim ki çok lezzetli olmuştur, bir gün tadına bakmak üzere..

    Menekşe :*)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim canım...aynı gözle bakıyoruz demek ki, ne güzel...

      Sil
    2. Çok teşekkür ederim canım...aynı gözle bakıyoruz demek ki, ne güzel...

      Sil