3 Mart 2017 Cuma

Fırında Mısır Unlu Pırasa Yaptım



             Bugün sabah kalkınca her zamanki gibi ilk iş mutfağa gidip çayı koydum ocağa, yine her zamanki gibi mutfağın verandaya bakan kapısını açtım. Mis kokulu, ılık bir hava yüzüme çarptı. Yağmur yağmış; damlacıklar ağaçların, güllerin dallarından düşüyordu toprağa... Köpükle beraber bir süre tadını çıkarttık ılık havanın. Sabahın erken saatinde bile üşütmedi bugün.

           Bu yıl kış çok karlı ve soğuk geçti Ankara'da. Özellikle bizim buralara yani Çayyoluna daha mı çok yağdı ne! (Şikayet etmiyorum) Bazı günler verandanın kapısını açtığım gibi kapattım. O kadar soğuk oldu.
           Veeee bahar geliyor...
            
           Birkaç gündür mevsime göre çok güzel hava. Bol bol da yağmur yağıyor. Dün akşam bir ara çok yoğun yağdı. Dindikten sonra ise güneş açtı. Çıkan gökkuşağını görmeliydiniz. Hem başlangıcını hem sonunu görebildim. Müthişti... Fotoğraflamayı çok isterdim ama yoğun bir trafiğin içindeydim ne yazık ki.

                 

         

             
              Bugün çok işim vardı, bütün gün koşuşturdum. Akşama doğru birkaç gündür aklımda olan fırında pırasayı yaptım. Geçen haftalarda resim kursumuzda bir arkadaşımız hazırlayıp getirmişti. Çok beğenince ev halkına da tattırmak istedim. Mutfakta bir şeyler hazırlamak beni mutlu ediyor.. Hele hazırladığım beğeni ile tüketilirse mutluluğum kat kat büyüyor.
     
              Ev halkına sunmadan önce kendim tattım bir fincan çay eşliğinde. Bir dekorasyon dergisine bakarak çıkardım keyfini... Sizler için de fotoğrafladım soframı. 








                  

              Fırında Mısır Unlu Pırasa

               Malzemeler:

              3 -4 pırasanın beyaz kısmı  
              2 yumurta
              2 çay bardağı mısır unu
              1 çay bardağı süt (110ml)
              1 çay bardağı sıvı yağ (110ml)
              1 paket kabartma tozu (ben yarım paket koydum)
              tuz
              kırmızı pul biber

             Yapılışı:
             Pırasalar ince halkalar halinde doğranır, hafif tuzlu suda yumuşayıncaya kadar haşlanır.                              Suyu süzülür, soğumaya bırakılır.
              
             Yumurtalar derin bir kapta çırpılır. Üzerine süt, sıvı yağ, mısır unu, tuz, kabartma tozu, pul biber eklenip karıştırılır.
             Bu karışıma pırasalar eklenir, karıştırılır.
            
             Yağlanmış ve mısır unu serpilmiş borcama dökülüp, yayılır.
             Önceden ısıtılmış 170 dereceli fırında pişirilir.

             Siz de yapın ve sevdiklerinizle birlikte afiyetle yiyin...

             
              

37 yorum:

  1. Nefis gözüküyor çörek.
    Gökkuşağını görmek bile güzel. Geçen Mayıs ayında Kafkas coğrafyasında, Nahçıvan'da o olağan üstü yeşil ve güzel doğada iki gök kuşağı görmüştüm :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Doğanın harikalarında birisi gökkuşağı. İçimdeki çocuğu ortaya çıkarıyor:)

      Sil
  2. Pırasayı çok severim.Hatta bugünkü menümüzde o var.Ama sizin tarifi de deneyeceğim.Eminim güzeldir.Afiyet olsun:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben de çok seviyorum pırasayı. Deneyin seveceğinizi umuyorum.Size de afiyet olsun. Sevgiler:)

      Sil
  3. Ellerinize sağlık, pırasalı böreği bilirim de bu tarz ilk defa görüyorum.
    İlk fırsatta denenecek listeme ekledim hemen :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim. Umarım Oytun da seviyordur pırasayı. Benim kızım çok sever ama oğluma yedirmeyi başaramadım. Şimdiden afiyet olsun.Sevgiler:)

      Sil
  4. Oyy cok güzle gibii 😃 ben cok severimde esim yemez pırasayi falan aslnda sevilmicek gibi degil ama 😃 ellerine saglk ve afiyet olsn 😃

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim prensesin annesi:):) pırasayı seven çok sever, sevmeyen hiç sevmez., nedense?

      Sil
  5. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  6. İşte buradayım. Ankara'yı çok severim. Ziyaret ettiğim akrabalarım beni gezdirirlerdi. Anıttepe'de bir akrabamın evinden Anıtkabir'i seyrederdim. Maalesef o yakınlarımı kaybettim.
    Bloğun sıcacık, çok sevdim. Ben de pırasa böreği yaparım, severim pırasayı, aslında herkes sevmiyor. Bu tarif hoşuma gitti ve pratik. Emeğine ve ellerine sağlık yavrum. Görseller de çok güzel. Yorumlaşırız, sevindim tanıştığıma. Sevgiler canım :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hoşgeldiniz, çok mutlu oldum. Güzel yorumunuz için de çok teşekkür ederim.Sevgiler, saygılar:)

      Sil
  7. Bende denemek istiyorum ama evde 2 kişiyiz ve Eşim pırasa hiç sevmez ama ben kursa giderken yapıp oraya göreceğim ellerinize emeğinize sağlık Müge

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Şimdiden afiyet olsun. Arkadaşlarınızın seveceğini düşünüyorum. Sevgiler:)

      Sil
  8. Ayy canım nasıl çekti. Kesinlikle kendime uyarlayıp yapmalıyım. Tarif için teşekkürler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hoşgeldiniz bloğuma. Rica ederim.Sevgiler:)

      Sil
  9. Çok nefis görünüyor e Mısır unu da olunca çıtır çıtır olmuştur. Afiyet olsun.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim. Aynen öyle oldu, çıtır çıtır... :):)

      Sil
  10. Canım çekmedi desem yalan olur, ellerinize sağlık. Bu arada takibe aldım, bana da beklerim :) https://ladyoflochaber.blogspot.com.tr/

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim. Bloğuma hoşgeldiniz:):)

      Sil
  11. İyi yapmışsınız çok da hoş görülüyor afiyetle.

    YanıtlaSil
  12. Enfes görünüyor, yer imlerine ekliyorum mutlaka deneyeceğim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim. Şimdiden afiyet olsun:)

      Sil
  13. Ellerine sağlık, leziz görünüyor :)

    YanıtlaSil
  14. Ellerinize sağlık. Pırasanın her türlüsüne bayılırım. Tarifinizi kaydettim, mutlaka deneyeceğim. Sevgiler...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim. Sağlıkla tüketin:)

      Sil
  15. Canim ellerine sağlık nefis gözüküyor.Geçen gün gittiğim arkadaşım yaomıßti yedim ve bayıldım diyebilirim..o andan beri aklımda ..tarifini almıştim..Senin bloğundada görünce hemen yapmak istedim..Zira damak zevkin ve el maharetin harikadır bilirim..Sevgiler❤

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Canımcım, çok teşekkür ederim. Ben de çok beğendiğim için paylaştım. Eminim senin yaptığın çok daha güzel olur, benim maharetli arkadaşım. Sevgiler:)

      Sil
  16. Akşam akşam zaten acıkmışken oyy oyyy demeli bu tarife afiyet bal şeker olsun. Pırasanın kokusu oluyor mu? Yerler mi ki benimkiler bilemedim...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bir ailenin tamamının pırasa sevdiğini duymadım henüz:) Ya çocuklar ya da baba sevmez. Benim de oğlum yemez. Ancak bu çöreğin içinde pırasa olduğu bile belli değil. Koku kesinlikle yok.Bir deneyin derim. Afiyet olsun...

      Sil
    2. Koku yok diyorsanız kesinlikle deneyeceğim bi şekilde pırasa da yedirmek lazım çocuklara değil mi ama 😉

      Sil
    3. Kızım' anne sen söylemesen içinde pırasa olduğunu anlamazdım' dedi. Bana da koku gelmedi. Ama biz pırasa severiz sonuçta.Deneyin derim. Sevmezlerse bir daha yapmazsınız. Sevgiler:)

      Sil
  17. merhaba, blogunuz çok keyifli gözüküyor, takibe aldım bize de bekleriz

    http://gezgiccift.blogspot.com.tr/

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bloğuma hoş geldiniz.Çok teşekkür ederim. Tabi ki geleceğim :)

      Sil
  18. ben de akşama pırasa ile ne yapsam diye düşünüyordum
    eve gidince deneyeyim
    teşekkürler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Afiyetler olsun. Umarım seversiniz...

      Sil