2 Ekim 2016 Pazar

Taze Ekmek Kokusu

       Bugün pazar... Ailemizin birlikte kahvaltı yapabildiği tek gün. Erkenden uyanınca kahvaltı saatine kadar yetişir düşüncesiyle ev ekmeği yapmaya karar verdim. Yoğurdum güzelce ballı cevizli ekmek hamurumu... Bıraktım bir kenara mayalanması için... O sırada da kahvaltılıklarımı hazırladım.

       Bir de baktım hamurum kabarmış... Hemen attım fırına, çayımı da koydum ocağa...
       Ekmek  kokusunu alan ev halkı bir bir düştü mutfağa, henüz fırından çıkmadan ekmeğim...

       Fırından çıkarıp zar zor birkaç kare fotoğraflayabildim ancak ekmeğimi...

       Güzel, sıcacık, mis kokulu ekmeğim güzel bir kahvaltıya eşlik etti. Biz keyifle yedik, sizlerin de aynı keyfi almanızı dileyerek tarifimi ekleyeceğim.
 
       Çocukluğumuz boyunca anneciğim her pazar herkesten önce uyanır, katmer, gözleme, börek gibi hamurişlerinden birisini kahvaltı için hazırlardı. Mis gibi bir kokuya uyanırdık. Çayımızı ve katmerimizi birer tepsi ile kucağımıza alır, oturma odasında televizyonda kovboy filmi izleyerek yapardık kahvaltımızı. Öyle keyifliydi ki... Ben de çocuklarıma aynı keyfi yaşatmaya çalışıyorum zaman zaman. Kovboy filmleri olmasa da...
   
       Keşke dünyadaki tüm çocuklar mutfaklarında ekmek, hamur, sevgi kokan evlerin sıcaklığında büyüseler... Onlar da tüm canlıları ağacı, çiçeği, böceği, diğer tüm insanları sevseler... Dünya çok daha güzel olurdu herhalde...









       Ballı Cevizli Ekmek Tarifim:

       Malzemeler:   1 su bardağı ceviz içi (tavada biraz kavrulup, sonra ince ince kıyılacak)
                              1 su bardağı tam buğday unu
                              3-3,5  su bardağı un
                              yarım paket instant maya veya 20gr kadar yaş maya
                              1/4 su bardağı zeytinyağı
                              2 yemek kaşığı bal
                              1,5 su bardağı ılık su
                              bir çay kaşığı tuz
                              (ölçüler 200ml lik su bardağı iledir)
          
        Yapılışı:          -Un, tam buğday unu, tuz ve ceviz içi karıştırılır.
                               -Ayrı bir kapta ise ılık su, bal, maya ve zeytinyağı karıştırılır ve bu karışım un karışımına eklenir.
                               -Yumuşak bir hamur yapılır.Hamur katı ya da fazla yumuşak olursa su ya da un katarak ayarlanır.

                               -1 saat kadar mayalanmaya bırakılır.
                               -Daha sonra yağlanmış kalıba alınır, 20dk daha bekletilir.
                                -önceden ısıtılmış 185-190 derecedeki fırında pişirilir
                       
                         Afiyet olsun
                 
                          

                                       

14 yorum:

  1. En kısa zamanda bu ekmekten bende yapmak istiyorum

    YanıtlaSil
  2. ah bütün anneler sevgi dolu,bütün çocuklar güven dolu olsun:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Dünyanın tüm çocukları güven dolu ,mutlu olmalı...

      Sil
  3. Ellerine sağlık canım..Nefis görünüyor. ..Ekmeği deneyeceğim..Duygularıma tercüman oldun..Harika bir anlatım..Sevgiler..❤☘

    YanıtlaSil
  4. Ellerine sağlık canım..Nefis görünüyor. ..Ekmeği deneyeceğim..Duygularıma tercüman oldun..Harika bir anlatım..Sevgiler..❤☘

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bloğumun açtığımdan itibaren her an desteğini hissettirdin bana...Çok teşakkür ederim. sevgiler.

      Sil
  5. elinize sağlık, kek gibi görünüyor uzaktan, kış da geliyor yavaş yavaş mutfakta sıcak ekmek kokusu gibisi var mı :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkürler arkadaşım.Dünyanın en güzel kokularından birisidir bence...

      Sil
  6. Ben bunu kahveyle yavan olarak da yerim, ellerinize sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. teşekkür ederim arkadaşım...ben de kahvaltıdan kalan birkaç parçayı yavan yedim...öyle de çok güzel...

      Sil
  7. Çok güzel gözüküyor. Tarif listeme ekleyeceğim. Elinize sağlık.

    YanıtlaSil