30 Kasım 2016 Çarşamba

Zencefilli Limonlu Ballı Çay Hazırladım



          Bugün sonbaharın son günü. En sevdiğim mevsim çabucak geçti gitti. Yarın kış...
Aslında kışı da severim, hele karı ...yağarken seyretmek, kartopu oynamak, kardan adam yapmak...muhteşem .Ancak şehir hayatında bazı zorlukları da getiriyor tabii ki. Doğaya uyumlu yaşayamadığımızdan olsa gerek. Bu satırları yazdığım şu dk larda Ankara'da kar yağıyor.Biraz önce verandamda çayımı içip ,bahçede biraz dolaştım, birkaç kare de fotoğraf çektim.( Şu an saat 10: 30)

         Ne kadar güzel bir coğrafyada yaşıyoruz. Kış güzel, yaz güzel, baharlar ayrı güzel.Değerini daha iyi bilsek keşke. ( bu değer bilme kısmına hiç girmeyeceğim yoksa çıkamam)

         Havaların soğumasıyla beraber sıcak içecek tüketimi de artıyor evlerimizde. Bizim evimizde  geleneksel siyah çay yaz kış favori içecektir. Yazın ter dökerken bile içeriz çayımızı.
 Kışla beraber ıhlamur  gibi bitki çayları da girer devreye ama, fazla düşkünlüğümüz yoktur aslında.

        Bir ay kadar önce zencefilli ballı çay tarifi çıktı karşıma. Zencefilli tarifler çok yaygın  son zamanlarda. Bir deneyeyim ben de dedim...iyi ki de yapmışım ,çok hoşuna gitti ev halkının.
Bitmek üzereydi, geçen hafta yeniledim. sizlerle paylaşmak için de fotoğrafladım zencefilli ballı çayımı.








              Zencefilli ballı çayımın tarifi:  
  Orta boy bir kavanoz
  Kavanozun yarısını dolduracak kadar zencefil
  1 limon
  Bal
                                                                                                                                            


          
                 Zencefili soyup ince ince doğradım.Kavanoza yerleştirdim.
                 Üzerine limonu ince ince doğradım.
                 En son da balı döktüm üzerine,bir parmak boşluk kalıncaya kadar.  









                      Kapağını kapattım buzdolabına koydum . 4 -5 gün beklettikten sonra tüketmeye başladık.  Ara sıra kavanozu yan yatırdım. Aksi halde üst kısmı sulanıyor, altta bal daha yoğun olarak kalıyor.
                     Bir fincan kaynar suya 1 tatlı kaşığı koyup bir dilim limon ekleyerek  içiyoruz. Bitkisel çay da olsa fazlası zararlı olabilir, ara vererek kullanmakta yarar var diye düşünüyorum.
                    
                      Buzdolabında 2 - 3 ay bekleyebildiği bilgisi var  çeşitli sitelerde. 

                      Taze zencefil nasıl saklanır: Kabuğu soyulmadan kağıt havluya sararak  3 hafta saklanabilirmiş. Dondurucuda ise 6 ay .

                       Doğal antibiyotik olduğunu öğrenmiştim. Soğuk algınlığı, öksürük vb iyi geldiğini okudum çeşitli sitelerde.  Lezzeti de güzel ara sıra içiyoruz biz. Denemek isteyenlere duyurulur...

                   Sağlıcakla kalın...                  . 
               
  



18 yorum:

  1. Siz Ankara'ya kar yağdı yazınca çok şaşırdım :) Herhalde yüksek bir semtte oturuyorsunuz. Benim de gözüm bütün gün penceredeydi, ama yalnızca yağmur izleyebildim. Belki bu gece yağar. Tarifiniz çok güzel görünüyor. Olduça da faydalı. Mutlaka denemek lazım. Bence tam bir grip savar. Afiyet olsun, sevgiler...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çayyolundayım arkadaşım. Epeyce yağdı bu tarafa ama eridi sonra. Evet çayım da gerçekten hem yararlı hem lezzetli. Sevgiler

      Sil
  2. ohhh mis gibi kokusu buraya geldi :))) Afiyet olsunnn.. :)

    YanıtlaSil
  3. Ellerinize sağlık... Mis gibi de kokar :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim. evet hoş bir kokusu var. sevgiler

      Sil
  4. Bu havalarda da ne güzel içilir hem de şifa niyetine. Afiyet olsun.
    Sevgiler.

    YanıtlaSil
  5. Tam bu havaların içim...Özellikle kuzular için bire bir.:)).Tarifi not ettim ...Sevgiler

    YanıtlaSil
  6. Zencefili çok sevemiyorum ama cidden güçlü bir karışım, içimi ısıttı.

    YanıtlaSil
  7. İçimi çok hafif zencefili yoğun hissetmiyorsunuz.sevgiler

    YanıtlaSil
  8. Çok hoş bir kış içeceği. Ellerinize sağlık. Tepsiniz de çok zarif. Güle güle kullanın.

    YanıtlaSil
  9. Canım harika gözüküyor. .Bende yapacağım..Şimdiden içim ısındı..☕☕☕

    YanıtlaSil
  10. Birkaç senedir kışlık iksirim olarak kullanıyorum diyebilirim :)
    Her kış 2-3 kavanoz yapıyoruz. Çok şükür çok fazla hasta olmuyoruz sayesinde.
    Nefis oluyor içimi de. İri çekilmiş karabiber de ekliyorum kavanoza ben bir çay kaşığı kadar.
    Afiyet şifa olsun size de.
    Sevgiler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Karabiber eklemek iyi fikir:) deneyeyim. Bu arada blogunuz var mı bulmaya çalıştım ama ulaşamadım. Sevgiler

      Sil