Bugün sonbaharın son günü. En sevdiğim mevsim çabucak geçti gitti. Yarın kış...
Aslında kışı da severim, hele karı ...yağarken seyretmek, kartopu oynamak, kardan adam yapmak...muhteşem .Ancak şehir hayatında bazı zorlukları da getiriyor tabii ki. Doğaya uyumlu yaşayamadığımızdan olsa gerek. Bu satırları yazdığım şu dk larda Ankara'da kar yağıyor.Biraz önce verandamda çayımı içip ,bahçede biraz dolaştım, birkaç kare de fotoğraf çektim.( Şu an saat 10: 30)
Ne kadar güzel bir coğrafyada yaşıyoruz. Kış güzel, yaz güzel, baharlar ayrı güzel.Değerini daha iyi bilsek keşke. ( bu değer bilme kısmına hiç girmeyeceğim yoksa çıkamam)
Havaların soğumasıyla beraber sıcak içecek tüketimi de artıyor evlerimizde. Bizim evimizde geleneksel siyah çay yaz kış favori içecektir. Yazın ter dökerken bile içeriz çayımızı.
Kışla beraber ıhlamur gibi bitki çayları da girer devreye ama, fazla düşkünlüğümüz yoktur aslında.
Bir ay kadar önce zencefilli ballı çay tarifi çıktı karşıma. Zencefilli tarifler çok yaygın son zamanlarda. Bir deneyeyim ben de dedim...iyi ki de yapmışım ,çok hoşuna gitti ev halkının.
Bitmek üzereydi, geçen hafta yeniledim. sizlerle paylaşmak için de fotoğrafladım zencefilli ballı çayımı.
Zencefilli ballı çayımın tarifi:
Orta boy bir kavanoz
Kavanozun yarısını dolduracak kadar zencefil
1 limon
Bal
Zencefili soyup ince ince doğradım.Kavanoza yerleştirdim.
Üzerine limonu ince ince doğradım.
En son da balı döktüm üzerine,bir parmak boşluk kalıncaya kadar.
Kapağını kapattım buzdolabına koydum . 4 -5 gün beklettikten sonra tüketmeye başladık. Ara sıra kavanozu yan yatırdım. Aksi halde üst kısmı sulanıyor, altta bal daha yoğun olarak kalıyor.
Bir fincan kaynar suya 1 tatlı kaşığı koyup bir dilim limon ekleyerek içiyoruz. Bitkisel çay da olsa fazlası zararlı olabilir, ara vererek kullanmakta yarar var diye düşünüyorum.
Buzdolabında 2 - 3 ay bekleyebildiği bilgisi var çeşitli sitelerde.
Taze zencefil nasıl saklanır: Kabuğu soyulmadan kağıt havluya sararak 3 hafta saklanabilirmiş. Dondurucuda ise 6 ay .
Doğal antibiyotik olduğunu öğrenmiştim. Soğuk algınlığı, öksürük vb iyi geldiğini okudum çeşitli sitelerde. Lezzeti de güzel ara sıra içiyoruz biz. Denemek isteyenlere duyurulur...
Sağlıcakla kalın... .
Siz Ankara'ya kar yağdı yazınca çok şaşırdım :) Herhalde yüksek bir semtte oturuyorsunuz. Benim de gözüm bütün gün penceredeydi, ama yalnızca yağmur izleyebildim. Belki bu gece yağar. Tarifiniz çok güzel görünüyor. Olduça da faydalı. Mutlaka denemek lazım. Bence tam bir grip savar. Afiyet olsun, sevgiler...
YanıtlaSilÇayyolundayım arkadaşım. Epeyce yağdı bu tarafa ama eridi sonra. Evet çayım da gerçekten hem yararlı hem lezzetli. Sevgiler
Silohhh mis gibi kokusu buraya geldi :))) Afiyet olsunnn.. :)
YanıtlaSilTeşekkürler...sevgiler
SilEllerinize sağlık... Mis gibi de kokar :)
YanıtlaSilTeşekkür ederim. evet hoş bir kokusu var. sevgiler
SilBu havalarda da ne güzel içilir hem de şifa niyetine. Afiyet olsun.
YanıtlaSilSevgiler.
Teşekkürler değerli arkadaşım. sevgiler...
SilTam bu havaların içim...Özellikle kuzular için bire bir.:)).Tarifi not ettim ...Sevgiler
YanıtlaSilSevgiler arkadaşım.
SilZencefili çok sevemiyorum ama cidden güçlü bir karışım, içimi ısıttı.
YanıtlaSilİçimi çok hafif zencefili yoğun hissetmiyorsunuz.sevgiler
YanıtlaSilÇok hoş bir kış içeceği. Ellerinize sağlık. Tepsiniz de çok zarif. Güle güle kullanın.
YanıtlaSilÇok teşekkür ederim arkadaşım:)
SilCanım harika gözüküyor. .Bende yapacağım..Şimdiden içim ısındı..☕☕☕
YanıtlaSilŞimdiden afiyet olsun canım :)
SilBirkaç senedir kışlık iksirim olarak kullanıyorum diyebilirim :)
YanıtlaSilHer kış 2-3 kavanoz yapıyoruz. Çok şükür çok fazla hasta olmuyoruz sayesinde.
Nefis oluyor içimi de. İri çekilmiş karabiber de ekliyorum kavanoza ben bir çay kaşığı kadar.
Afiyet şifa olsun size de.
Sevgiler.
Karabiber eklemek iyi fikir:) deneyeyim. Bu arada blogunuz var mı bulmaya çalıştım ama ulaşamadım. Sevgiler
Sil